20 jul 2018

Goed beschermd de zomer in

Wij gingen te rade bij dermatoloog Frederic Van Dyck.


De zomer is in volle gang en de afgelopen weken werden we met zonovergoten dagen verwend. Hoog tijd dus om na te denken over goede zonnebescherming, zodat we onbezorgd van de zon kunnen genieten. Maar waarom moeten we onszelf beschermen tegen de zon en hoe doen we dat het best? Wij gingen te rade bij dermatoloog Frederic Van Dyck.

De laatste maanden berichtten verschillende media dat huidkanker meer en meer wordt vastgesteld in België. De Belgische bevolking die steeds ouder wordt en dus ook meer zon en zonneschade oploopt, kan daarvoor een mogelijke verklaring zijn. Daarnaast reizen we veel meer dan vroeger, waardoor we meer worden blootgesteld aan de zon. Maar waarom is een teveel aan zon zo schadelijk voor onze huid?

Dr. Van Dyck: “Zonlicht bestaat onder andere uit UVA- en UVB-straling. Wanneer die stralen ons bereiken, dringen ze in onze huid binnen. Het verschil tussen beide soorten stralen is dat UVA-stralen veel dieper in onze huid penetreren, omdat ze een hogere energie hebben. Daardoor richten UVA-stralen meer schade aan dan UVB-stralen.”

Ons beschermen tegen de zon, dat kan op vele manieren. Draag een hoed, zet een zonnebril op, neem plaats in de schaduw of draag zelfs UV-beschermende kledij. Maar de meest gebruikte zonnebescherming is toch zonnecrème. Iedereen gebruikt het, maar hoe kiest u de juiste beschermingsfactor bij zonnecrème?

Dr. Van Dyck: “Iedere persoon kan afhankelijk van zijn huidtype een bepaalde hoeveelheid UVB- straling aan voordat de huid rood kleurt. Die hoeveelheid is voor iedereen anders. De tijd waarin u verbrandt, ook wel de roodheidsfactor genoemd, moet u vermenigvuldigen met de factor van de zonnecrème. Dat getal geeft de tijd weer waarbij u beschermd bent tegen de zon.

Als je bijvoorbeeld al na twee minuten rood wordt, dan gaat factor 30 dat voor 30 keer verlengen. U zal dus voor 60 minuten of een uur beschermd zijn. Bij factor 50 wordt de roodheidsfactor met 50 keer verlengd en zal u dus langer beschermd blijven.

Ongeacht de factor zal zonnecrème, bij goed gebruik, even goed werken. Enkel de duur van de bescherming zal verschillen. De factor vermeld op de zonnecrème slaat echter alleen op de bescherming tegen UVB-straling. In Europa zijn fabrikanten van zonnecrème verplicht om ook UVA-bescherming te bieden in hun zonnecrèmes, maar dat is nooit de factor die vermeld staat op het flacon. Minstens 1/3de van de vermelde factor moet bescherming bieden tegen UVA (= Persistent Pigmentation Darkening factor). In het geval van een zonnecrème met factor 30 (UVB-bescherming) zal de UVA-bescherming minstens een factor 10 zijn.

Om goed beschermd te zijn tegen zowel UVA als UVB raden we Belgen, die meestal een lichter huidtype hebben en dus sneller verbranden, aan om steeds factor 50 te gebruiken.”

Wanneer moeten we zonnecrème gebruiken?

Dr. Van Dyck: “Telkens wanneer we in de zon komen, moeten we ons insmeren. Ook bij verborgen zonmomenten, zoals tijdens het sporten of wanneer we in de tuin werken, is het belangrijk om je voldoende in te smeren. Het is een evidentie dat we ons op vakantie of bij stralend weer beschermen tegen de zon, maar die verborgen zonmomenten worden vaak vergeten. Daarnaast is het heel belangrijk dat kinderen goed worden ingesmeerd, ook als ze gaan sporten.
Kinderen die op jonge leeftijd verbranden, lopen een verhoogd risico op het krijgen van melanomen op latere leeftijd; dat kan zelfs 30 jaar later zijn.”

Kunnen we onze huidvlekjes zelf controleren?

Dr. Van Dyck: “Voor het bekijken van huidvlekjes hanteren we de ABCDEcriteria: asymmetry, border, color, diameter, evolution. Daarbij kijken we naar de vorm, de kleur en de grootte van een vlekje. Het laatste criterium “evolutie” kunt u zelf ook sneller opmerken dan de andere criteria. Als een vlekje verandert, dan moet u alert zijn en bijkomend advies vragen bij uw arts.”

Zonnecrème: hoe gebruik je dat?

 • Op tijd: dat wil zeggen een halfuur voordat u blootgesteld wordt aan de zon. Zonnecrème werkt pas een halfuur na het aanbrengen, waardoor u dus niet onmiddellijk beschermd bent.
 • Kies de juiste factor: Belgen kiezen best standaard voor factor 50. Op die manier bent u steeds voldoende beschermd tegen zowel UVA- als UVB-stralen.
 • Smeer voldoende: wees niet zuinig met zonnecrème, enkel zo bent u optimaal beschermd. Aangewezen hoeveelheden zonnecrème voor een goede bescherming:
  - één eetlepel voor uwgezicht;
  - één eetlepel voor elke arm;
  - twee eetlepels voor rug en romp;
  - twee eetlepels voor elk been.
 • Frequent: herhaal het insmeren elke twee uur. Vergeet u ook zeker niet opnieuw in te smeren wanneer u uit het water komt. Waterproof zonnecrème is namelijk niet echt waterproof!

Bron: Zorgzaam (juni 2018), (c) dienst communicatie GZA