Je rechten als patiënt

Cover van boek "Je rechten als patiënt"

Iedereen kan vroeg of laat patiënt worden. Je moet dan niet alleen je weg vinden in alle aspecten van je ziekte of aandoening, maar ook in de brede waaier van regels die je rechtspositie bepalen. Zo beschikt een patiënt over een heel pakket van rechten ten aanzien van zijn zorgverleners en instanties. Veel patiënten en zorgverleners zijn daarvan nog onvoldoende op de hoogte en daaraan wil Je rechten als patiënt iets veranderen. De auteurs, mensen uit diverse hoeken van de gezondheidszorg, zijn erin geslaagd een volledig beeld te scheppen van het totale rechtenspectrum van de patiënt. 

Welke informatie moet ik krijgen bij een medische behandeling? Wat kan men mij allemaal aanrekenen op de hospitaalfactuur? Wat betekenen begrippen zoals geconventioneerde en niet-geconventioneerde artsen? Mag ik mijn medisch dossier inkijken? En mag de verzekering dat eisen? Hoe zijn euthanasie en abortus wettelijk geregeld? Wat met de rechten van kinderen als patiënt? Wie beslist over mijn behandeling als ik in coma lig? Bij wie kan ik aankloppen als mijn rechten niet worden nageleefd?
 
Je rechten als patiënt geeft het antwoord op deze en vele andere vragen. Dit boek wandelt op een zeer heldere manier door alle bestaande rechten van de patiënt. Een onmisbare leidraad voor patiënten, zorgverleners en andere geïnteresseerden. Wacht dus niet met lezen tot je ‘ziek’ bent.

Willeke Dijkhoffz is afgevaardigd bestuurder bij GZA

Andere auteurs: 

  • Renée Van der Veken is juriste en administratief directeur van de Socialistische Mutualiteiten. 
  • Tom De Boeck is verpleegkundige en master in de medisch-sociale wetenschappen en master na master in management. Hij werkt als stafmedewerker op de studiedienst van de Socialistische Mutualiteiten. 
  • Daniella Verbruggen is juriste en diensthoofd van de juridische dienst van de Socialistische Mutualiteiten. 
  • Florence Cicchelero is juriste bij de Socialistische Mutualiteiten. 
  • Tom Vieren is juridisch adviseur bij de Christelijke Mutualiteiten.

Dit boek bestellen kunt u hier.